Lesene igrače – da ali ne?

Lesene igračeNaši stari starši so se kot otroci igrali z igračami, narejenimi iz lesa, medtem ko so sodobne otroške igrače izdelane pretežno iz plastičnih materialov. Res je, da plastika ponuja ogromno možnosti za oblikovanje privlačnih izdelkov, vendar ne moremo mimo dejstva, da vsebuje kemikalije, ki lahko škodijo otrokovemu zdravju in nadaljnjemu razvoju. To je še posebej nevarno za dojenčke, ki igrače radi dajejo v usta. Prav zato se vse več staršev odloča za nakup lesenih igrač. Poleg varnosti sta njihovi glavni prednosti trajnost in prijaznost okolju.

Lesene igrače so narejene iz trdnega in trpežnega lesa, ki je veliko bolj obstojen od plastike. Slednja namreč velikokrat poči ali se zlomi. Spomnite se lesenega vlakca ali gugalnega konja, s katerim ste se vi ali vaši starši igrali v otroštvu. Veliko takih igrač se je obdržalo še do današnjega dne – prenašajo se iz roda v rod in služijo obujanju spominov na pretekle čase.

Današnji otroci imajo na kupe plastičnih avtomobilčkov, vlakcev, letal, helikopterjev … Vse te igrače bodo nekoč prerasli. Takrat bodo za vas predstavljale nepotrebno kramo, zato se jih boste znebili oziroma jih zavrgli. Plastika močno obremenjuje okolje, saj je zelo težko razgradljiva. Nasprotno pa je les naraven in ekološko razgradljiv material, ki prispeva k čistejšemu okolju.

Čeprav so tovrstne igrače morda nekoliko dražje od plastičnih, jih bo otrok zagotovo znal ceniti. Za igro z njimi niso potrebne ne elektrika ne baterije, zato se bo z njimi igral v mirnem in tihem okolju. To predstavlja svojevrstno olajšanje tudi za starše.

Igrače, narejene iz lesa, so izrazito didaktične. Otrok se skozi igro z njimi uči kritičnega razmišljanja in ustvarjalnega reševanja težav. Ker nimajo navodil za uporabo, spodbujajo razvoj otrokove ustvarjalnosti, domišljije in inovativnosti. Poleg kognitivnih krepijo tudi njegove motorične sposobnosti. Lesene igrače so torej izvrstna naložba v otrokovo prihodnost.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *